Viitorul tau profesional conteaza!

De cele mai multe ori, cel mai important lucru pentru o persoană care își caută un loc de muncă este angajarea. Însă, nu foarte multe persoane știu ce își doresc cu adevărat de la viitorul lor profesional și care ar fi pașii în direcția pe care și-o propun. Înainte de a-ți pune întrebări despre unde sau cum să te angajezi, este important să afli răspunsul la întrebarea „Ce îmi doresc de fapt de la viitoarea mea carieră?”.

Un mare avantaj al noului început este faptul că îți poți trasa drumul profesional care trebuie să fie cât mai realist și apropiat de visele tale. Altfel, există posibilitatea să te lași dus de val și să schimbi mai multe locuri de muncă, iar după 10 ani să-ți dai seama ceea ce faci nu seamănă deloc cu ceea ce ți-ai dorit tu. Pentru a evita această situație, este necesar să-ți stabilești niște obiective clare, realiste, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

De obicei, cariera pe care ți-o dorești pornește de la două aspecte principale: studiile pe care le-ai urmat și de la ceea ce știi să faci (experiență, cunoștințe și abilități). În funcție de aceste două criterii esențiale îți poți orienta atenția către o anumită zonă profesională, însă nu este de ajuns. Trebuie să știi cât mai multe despre tine, ce îți place să faci, la ce te pricepi cel mai bine și apoi să te îndrepți spre domeniile în care ai putea să-ți dezvolți cariera. Înainte de a te aventura într-un anumit domeniu, interesează-te asupra posibilităților pe care ți le oferă, dacă sunt șanse ca acel sector să se dezvolte.

După ce ai stabilit în ce domeniu ți-ar plăcea să lucrezi, încearcă să-ți stabilești niște obiective (țeluri) cât mai exacte, neapărat corelate cu locul de muncă pe care ți-l dorești. Gândește-te în cel fel de organizație ți-ar plăcea să lucrezi. Ai prefera să lucrezi într-o companie mare, cu mulți angajați sau una locală, cu puțini salariați?

Este foarte important să te gândești și la timpul pe care ești dispus să îl aloci acelui loc de muncă. Ți-ar plăcea să lucrezi 4 sau 8 ore, în ture sau de acasă? De asemenea, este bine de știut de când ești dispus să începi să lucrezi. Vrei să-ți finalizezi studiile sau preferi să mai investești o perioadă dezvoltării tale personale pentru a te implica în proiecte, voluntariat sau stagii de practică?

Dacă mai ai nevoie de argumente că un domeniu ți se potrivește, informează-te și mai mult. Participă la burse ale locurilor de muncă, târguri de job-uri, zilele porților deschise organizate de diferite companii, etc. Reține că primul loc de muncă nu trebuie să fie neapărat și ultimul.

 

Uneori, este nevoie să avem mai multe locuri de muncă pentru a afla ce îți place să faci. Totodată, astfel de experiențe ne ajută să ne acomodăm cu cerințele angajatorilor, sa ne dezvoltăm abilitățile și de ce nu, să ne lărgim orizontul profesional.

 

 

 

 

Articol realizat de

Mirela Toma

Consilier orientare profesionala

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu:

Powered by WordPress | Designed by: free wp themes | Thanks to hostgator coupon code and cheap hosting