Reconversia profesională

În articolele precedente discutam despre perioada de şomaj ca perioadă de tranziţie. O modalitate optimistă de a aborda pierderea locului de muncă este luarea în considerare a unei reconversii profesionale.

În trecut, cariera unei persoane era percepută ca o evoluţie liniară a acesteia în câmpul muncii si presupunea avansarea permanentă într-o piramidă ierarhică. Percepţia asupra liniarităţii carierei s-a modificat odată cu schimbările suferite de societate prin revoluţia informatică, odată cu tendinţele pieţei muncii la nivel mondial. În prezent, cariera poate caracteriza traseul profesional al unei persoane care avansează de-a lungul activităţii sale, ocupând funcţii din ce în ce mai importante în domeniul în care este pregătit profesional. Totodată, cariera poate defini multitudinea ocupaţiilor pe care o persoană le ocupă de-a lungul vieţii sale active, fie ele ordonate aleator (poziţii superioare şi inferioare) sau chiar şi în domenii diferite de activitate.

Tendinţele de pe piaţa muncii încurajează în prezent dezvoltarea unor abilităţi şi competenţe potrivite pentru desfăşurarea unor activităţi diferite, uneori chiar opuse. Învăţarea pe tot parcursul vieţii ne impune păstrarea în permenenţă în contact cu schimbările care au loc în domeniile de activitate şi, implicit, pe piaţa muncii. Formarea iniţială ne ajută să intrăm în câmpul muncii în baza unor competenţe specifice dezvoltate de-a lungul mai multor ani de studii. De-a lungul timpului, cunoştinţele trebuie reînnoite, iar acest lucru este accesibil prin participarea la cursuri de formare specializate.

Există foarte multe situaţii în care profesiile pe care le-am dobândit la absolvirea unei forme de învăţământ iniţial să sufere modificări drastice sau chiar să dispară după o anumită perioadă de timp. Evoluţia carierei noastre depinde în foarte mare măsură de adaptabilitatea pe care o avem la schimbare. În momentul confruntării cu o situaţie de şomaj, cele mai multe persoane încearcă să caute un nou loc de muncă în domeniul de activitate în care au pregătire şi/sau experienţă. Uneori, acest lucru poate fi extrem de dificil, cu atât mai mult pentru persoanele care se orientează spre domenii din ce în ce mai puţin căutate pe piaţa muncii.

În şomaj, persoanele cu o atitudine optimistă şi cu deschidere spre nou pot opta pentru o schimbare majoră în cariera lor şi anume reconversia profesională, dacă vechiul domeniu de activitate prezintă dificultăţi în găsirea unui loc de muncă.

După luarea deciziei de a trece printr-un proces de reconversie profesională, este importantă informarea temeinică cu privire la noul domeniu pe care o persoană îl va urma.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu:

Powered by WordPress | Designed by: free wp themes | Thanks to hostgator coupon code and cheap hosting