Planul de acţiune în carieră

Drumul în carieră al fiecăruia dintre noi poate fi comparat cu o excursie. Există persoane care pleacă la drum fără o pregătire în prealabil; uneori aceste călătorii pot decurge foarte bine, dar există mari posibilităţi ca persoanele respective să fie nevoite facă alegeri de moment, în grabă, care să nu le ofere confortul dorit iniţial.

Totuşi, de cele mai multe ori, atunci când o persoană decide să plece într-o călătorie, se pregăteşte înainte de a porni la drum. Pregătirea presupune în primul rând informarea corectă cu privire la destinaţie, la condiţiile de călătorie, la întâmplările neprevăzute. Următorul pas este stabilirea unor direcţii, luarea unor decizii şi crearea unui plan de acţiune.

Indiferent dacă în calitate de turist îţi faci sau nu planuri de călătorie, în ceea ce priveşte viaţa profesională specialiştii recomandă să nu pleci la drum fără a şti ceea ce îţi doreşti. Planul de carieră este harta ta către viitorul profesional. Crearea acestuia presupune un proces complex, în cadrul căruia te poţi concentra pe ideile tale, îţi poţi defini obiectivele profesionale şi poţi lua decizii de carieră în mod informat.

Pentru a-ţi dezvolta propriul plan de carieră este important:

*să te autoevaluezi, pentru a te cunoaşte mai bine şi a-ţi identifica punctele forte, dar şi aspectele pe care le poţi îmbunătăţi;

*să explorezi lumea profesiilor, să identifici acele domenii de activitate şi acele meserii care se potrivesc profilului tău, dar şi valorilor care îţi ghidează viaţa.

În planul de carieră vei lua în considerare paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru a putea desfăşura activitatea profesională pe care ai ales-o. De asemenea, acest plan poate include chiar şi paşii pe care i-ai putea urma pe termen lung pentru a evolua în carieră.

Un aspect important este acela că planul tău de carieră trebuie să fie flexibil. Trebuie să iei în calcul faptul că lucrurile se pot schimba în timp, ele pot lua anumite întorsături, iar un plan de carieră rigid poate aduce insatisfacţie şi blocaj. Cariera care ţi se pare ideală la un moment dat, ar putea  să nu mai aibă aceeaşi importanţă pentru tine sau chiar pentru piaţa muncii în următorii câţiva ani. Acest lucru presupune revizuirea planului de carieră, identificarea de noi oportunităţi şi valorificarea acestora.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu:

Powered by WordPress | Designed by: free wp themes | Thanks to hostgator coupon code and cheap hosting