Oportunități de dezvoltare prin consiliere și orientare profesională

În zilele noastre, găsirea unui loc de muncă reprezintă un proces destul de dificil, ce presupune în primul rând multă răbdare și perseverență. Majoritatea oamenilor își doresc o carieră fulminantă, plină de satisfacții și realizări profesionale. De cele mai multe ori, acest lucru nu rămâne decât la stadiul de dorință, fără însă a face prea mulți pași în direcția pe care ne-o dorim.

 Până nu demult, cariera însemna ascensiunea unei persoane în cadrul structurii ierarhice a unei organizații. Mai precis, termenul de ”carieră” putea fi atribuit doar unui număr redus de persoane, și anume cele care se aflau în vârful ierarhiei. În sens restrâns, cariera reprezintă traseul parcurs de o persoană prin învățare și muncă. Și totuși, pentru a ne dezvolta din punct de vedere profesional, trebuie să ne dezvoltăm o serie de abilități și competențe. Deseori, ne confruntăm cu lipsa unui plan pe care să-l urmăm pentru a ajunge acolo unde ne dorim.

Serviciile de consiliere și orientare profesională pot fi de ajutor persoanelor care doresc o schimbare în carieră, celor care își caută un loc de muncă sau celor care doresc să afle noi modalități de dezvoltare profesională. Consilierea și orientarea profesională se poate realiza individual, sau de grup.

Un program de consiliere profesională trebuie să urmărească:

–       dezvoltarea personală a clientului (autocunoaștere);

–       explorarea carierei (cunoașterea oportunităților de dezvoltare);

–       managementul carierei (luarea deciziiilor).

De asemenea, vorbim și despre planificarea carierei, văzută ca un proces prin care o persoană își conturează o direcție de carieră, își stabilește scopuri și inițiază acțiuni în vederea atingerii lor.

Aceasta nu trebuie văzută ca un plan pentru întreaga viață, ci mai degrabă ca un proces continuu de ajustare a scopurilor de carieră. Ele se pot modifica oricând, în funcție de caracteristicile personale, de nevoile profesionale ale fiecăruia, de oferta educațională și ocupațională, toate acestea fiind într-o continuă schimbare.

Succesul profesional reprezintă țelul multora dintre noi. Acesta este perceput diferit de fiecare dintre noi, într-o manieră subiectivă. De exemplu, promovarea pe un post superior poate fi un succes pentru o persoană sau văzută ca un dezavantaj pentru o altă persoană (responsabilități mai mari, sarcini mai complexe, teama de eșec, etc.).

De asemenea, pentru unii oameni succesul profesional reprezintă împletirea armonioasă a activităților profesionale cu aspecte ce țin de viața personală (mai mult timp pentru familie, hobby-uri, călătorii, etc.).

În concluzie, dorința de a învăța continuu lucruri noi, perseverența și dezvoltarea propriilor abilități, împreună cu decizia de a participa la un proces de consiliere și orientare profesională te pot aduce mai aproape de îndeplinirea visului tău!

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu:

Powered by WordPress | Designed by: free wp themes | Thanks to hostgator coupon code and cheap hosting