Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului

Ţara Zaradului este considerată unul dintre cele mai renumite puncte etnografice şi istorice din România datorită capacităţii sale de a conserva tradiţiile arhaice ale căror valoare şi originalitate sunt reprezentative pentru comunitatea locală.

Întinsă pe versantul vestic al Munţilor Apuseni, de o parte şi alta a Crişului Alb, Ţara Zarandului se desfăşoară pe arealul  judeţului Hunedoara, Arad şi Alba.

Prin poziţia sa geografică, judeţul Arad se află la intersecţia principalelor artere de circulaţie naţională dar şi internaţională şi încearcă să fructifice acest potenţial prin diverse manifestări culturale intrate în circuitul turistic.

De aceea, pe data de 19 august 2012, în Staţiunea Moneasa se va desfăşura ce de a 43 – a ediţie a Festivalului Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului.

Festivalul va debuta pe scena Teatrului de Vară şi se va desfăşura prima secţiune a concursului în cadrul căreia soliştii vocali vor interpreta fără acompaniament o doină, o baladă şi un cântec de joc, acesta din urmă fiind acompaniat de orchestra de muzică populară „Rapsozii Zărandului”, dirijată de Petrică Paşca.

Al doilea moment aşteptat al serii este ilustrat prin prezenţa unor interpreţi îndrăgiţi de comunitatea locală din Arad, Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Tiberiu Crişan şi Voichiţa Suba care îşi doresc ca pe lângă armonia pe care reuşesc s-o producă de fiecare dată, să promoveze expresia cântecului popular ca pe una dintre cele mai valoroase comori culturale ale neamului românesc.

Conform ediţiilor trecute, în cadrul evenimentului turiştii se pot delecta atât cu liniile melodioase ale formaţiilor renumite de muzică populară şi cu specialităţile culinare specifice zonei sau pot admira parada portului popular, produsele confecţionate de meşterii prezenţi: vase de lut (ulcioare, oale), furci de lemn, cozi pentru unelte agricole, fluiere, obiecte de artizanat.

Încheierea festivalului va fi marcată prin acordarea premiilor de către preşedintele juriului,  Gelu Stan- realizatorul emisiunilor folclorice la Radio Timişoara, după care, publicul participant se va putea bucura de recitalul inedit oferit de soliştii Mariana  Anghel şi Ciprian Pomohaci.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu:

Powered by WordPress | Designed by: free wp themes | Thanks to hostgator coupon code and cheap hosting