Echilibrul între familie şi cariera

Un angajat din trei este foarte stresat din cauza conflictului dintre muncă şi viaţa personală, iar 50% dintre părinţi consideră că au o problemă în a realiza o balanţă între timpul petrecut la job şi cel pe care-l dedică familei.
Pentru multe dintre femeile din Romania viaţa înseamnă activitate şi independenţă materială. De aici apar problemele legate de statutul femeii în societate, de rolul acesteia în viaţa de familie, dar şi în viaţa profesională. Cariera şi familia îţi cer, în egală măsura, timp, implicare, atenţie şi energie. Cum nu toate femeile reuşesc să fie învingătoare în ambele domenii, ia naştere conflictul dintre responsabilităţile de la serviciu şi cele familiale. Există, însă, numeroase metode şi tehnici de aplanare a conflictelor ce pot apărea în mod inconştient şi care le oferă femeilor şansa de a excela atât în viaţa de familie, cât şi în activităţile profesionale. Una dintre aceste metode şi poate cea mai simplă face referire la încercarea de a renunţa la sentimentele negative acumulate pe parcursul unei zile de muncă atunci când ajungem acasă, lângă cei dragi. Aceeaşi metodă sau tehnică poate fi aplicată şi în cazul în care problemele de familie influenţează activităţile profesionale .Chiar dacă viaţa de familie şi viaţa profesională se influenţează reciproc, trebuie înţeles faptul că fiecare dintre cele două activităţi merită atenţia cuvenită. Capacitatea de a coopera cu stresul legat de profesie şi familie depinde în totalitatea de atitudine, de nevoile personale şi de resursele de care dispunem. Fiecare dintre noi visează la o viaţă de cuplu fericită, lipsită de stres sau griji. Acest lucru devine puţin mai dificil atunci când ne confruntăm zilnic cu activităţi profesionale obositoare. Viaţa de cuplu presupune comunicare, însă orele petrecute la locul de muncă pot constitui factori negativi, astfel că timpul petrecut alături de partenerul de viaţă devine din ce în ce mai scurt.

În mod normal, ordinea valorilor se schimbă pentru că priorităţile se schimbă permanent.

Stabileşte şi aderă la limitele firmei, în conformitate cu priorităţile pe care ţi le-ai fixat. Acest lucru ar părea că îţi limitează munca, de vreme ce este unul din cele mai nelimitate angajamente. Dar asta poate să însemne şi trasarea de limite în jurul timpului petrecut muncind pentru alţii, lucru care îţi excludea propriile nevoi. Cei care se gândesc îndeajuns de mult la ei pentru a-şi trasa nişte limite, reuşesc să aibă cariere de succes, reducând la minimum izbucnirile, stresul şi vina.

Iată câteva moduri în care îţi poţi trasa limitele:

* Stabileşte un număr de ore pe care eşti dispus să le petreci la serviciu şi nu le depăşi decât în situaţii speciale şi care necesită într-adevăr ore suplimentare.

* Dedică-te şi altor activităţi în timpul tău liber: înscrie-te într-un club, o organizaţie sau aranjează-ţi întâlniri fixe cu prietenii. Aşa o să îţi fie greu să le laşi la o parte.

* Acordă-ţi timp să fii cu familia, fă ce ai adus de muncă acasă în timp ce ei au alte activităţi, pentru ca timpul liber să îl petreceţi împreună.

* Învaţă să spui NU muncii suplimentare şi altor lucruri mai puţin importante din viaţa ta.

Încearcă să îţi rezolvi problemele cu partenerul. Comunicarea deschisă şi sinceră este esenţială, pentru că este o ocazie să depăşiţi divergenţele şi să vă concentraţi pe ceea ce vă leagă. Trebuie ca ambii partaneri să faca compromisuri ca să existe întelegere.

Încearcă să negociezi cu partenerul a cui carieră primează la un anumit moment. În familie trebuie să alterneze rolurile soţului şi soţiei. Un sacrificiu făcut pentru celalalt, poate ajuta în viitor pe amandoi.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu:

Powered by WordPress | Designed by: free wp themes | Thanks to hostgator coupon code and cheap hosting