Cum să evoluezi în carieră

Viaţa de după facultate presupune, adesea, primii paşi în carieraă. După o anumită perioadă, însă, în urma experienţei căpătate, îţi doreşti să îţi duci viaţa profesională la următorul nivel. Ce faci, în acest caz? Descoperă, în continuare, 10 secrete care te pot ajuta să evoluezi în carieră!

 

1. Stabileşte-ţi un obiectiv. Înainte de a te apuca de treabă, stabileşte clar unde vrei să ajungi. Îţi doreşti să urci în ierarhia companiei pentru care lucrezi? Vrei să îţi schimbi domeniul de activitate? Oricum ar fi, pune pe hârtie exact ce vrei să obţii şi paşi necesari meniţi să te ajute să îţi atingi obiectivul în carieră.

2. Consiliere în carieră. Dacă descoperi că te afli în impas, nu ştii ce anume ar trebui să faci pentru a ieşi din rutină şi a progresa sau, pur şi simplu, ai nevoie de un sfat profesionist, poţi oricând să apelezi la serviciile de consiliere în carieraă. În urma unei evaluări, îţi vei putea da seama ce anume ţi se potriveşte cel mai bine (dacă nu ştii către ce carieră să te reorientezi) şi ce ar trebui să faci pentru a-ţi atinge ţelurile.

 

3. Urmează training-uri. Pentru a putea evolua în carieră, este posibil să trebuiască să dobândeşti nişte competenţe profesionale noi. În acest caz, ai la îndemână varianta de a urma un training în domeniul sau specializarea de care eşti interesat. Un training poate fi urmat şi dacă ai deja un job. Ba mai mult, îţi poate fi oferit chiar la actualul loc de muncă – discută cu superiorul tău şi expune-i planurile de viitor. Şeful tău ar putea să îşi dorească să investească în angajaţii actuali, în loc să pregătească unii noi!

 

4. Învaţă o nouă limbă străină. În prezent, stăpânirea a mai mult de o limbă străină devine un atu din ce în ce mai important pe piaţa locurilor de muncă. Cunoaşterea limbii engleze nu mai este suficientă în multe cazuri, de aceea, dacă nu ştii deja la nivel avansat o a doua limbă străină, propune-ţi să o inveţi! În funcţie de ceea ce îţi doreşti, poţi opta pentru una clasică (spaniolă, italiană, franceză, etc.) sau una mai exotică (finlandeză, arabă, etc.) – aceasta din urmă ţi-ar putea da bătăi de cap, dar îţi va asigura, pe viitor, un venit şi posibilităţi mult mai mari!

 

5. Citeşte. Odată ce ştii încotro te îndrepţi, descoperă literatura de specialitate şi fă-ţi un obiectiv din a citi marii autori! Ai şansa să înveţi o mulţime de lucruri şi, ulterior, să te mândreşti cu faptul că eşti un bun profesionist, care se informează constant şi cunoaşte literatura specifică domeniului în care activează.

 

6. Imbogăţeşte-ţi cultura generală. Pe lângă lectura de specialitate, pentru a putea evolua în carieră ar putea fi necesar să îţi umpli şi câteva dintre golurile din cultura generalaă. Cunoştinţele suplimentare îţi vor fi de folos când te aştepţi mai puţin şi te vor ajuta să îţi construieşti o imagine de bun profesionist. Pentru a-ţi atinge acest obiectiv, citeşte cât mai mult, din cât mai multe domenii, şi fă efortul de a reţine informaţiile valoroase peste care dai.

 

7. Dezvoltă-ţi pasiunile. Chiar dacă nu planuieşti să îţi schimbi cariera, evoluţia în viaţa profesională poate însemna cultivarea unor pasiuni adiacente. O variantă de rezervă nu îţi strică niciodată, mai ales dacă, mai târziu, te vei hotărî să te reprofilezi. Chiar dacă în prezent eşti inginer debutant, cunoaşterea unei limbi străine şi/sau noţiunile de design grafic te-ar putea ajuta pe viitor să îţi găseşti mult mai uşor o nouă cale.

 

8. Fă-ţi relaţii. Atunci când vrei să evoluezi în carieră, este important să îţi faci cât mai multe relaţii. Cu alte cuvinte, îmbunătăţeşte-ţi abilităţile de comunicare, socializează şi fă-ţi cunoştinţe care te pot ajuta în diverse situaţii. Cu cât cunoşti mai multă lume, cu atât ţi se măresc şansele de a afla despre o oportunitate grozavă în carieră şi nu numai!

 

10. Revizuieşte-ţi CV-ul. Pe masură ce dobândeşti competenţe noi, asigură-te că acestea apar şi în CV-ul tău! Atunci când aplici pentru un job, nu uita să scoţi în evidenţă calităţile şi competenţele pe care le caută angajatorul în cauză – de aceea, evită să îţi faci un singur CV standard pe care să îl trimiţi la toate companiile în cadrul cărora îţi cauţi un loc de muncă!

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu:

Powered by WordPress | Designed by: free wp themes | Thanks to hostgator coupon code and cheap hosting